Reklama
 
Blog | Jan Hýsek

6 důvodů proč ne!

Aneb co si myslím o privátních bankách. 

Česká společnost bohatne a postupně přibývají movití lidé s majetkem v řádech desítek i stovek milionů korun. Podle údajů v médiích je již v ČR více než 15 tisíc lidí s majetkem převyšujícím 15 milionů Kč. To je spousta peněz a většina z nich bude nepochybně investována.


S tím jak bohatne česká populace, začínají se objevovat služby privátních bankéřů pro movitou klientelu.


Vidím zde několik nástrah:


1.Privátní bankovnictví zde nemá tradici. Velmi těžko najdete zkušené a schopné privátní bankéře.

2.Jistý zdroj tvrdí, že opravdu schopných bankéřů je v ČR méně než 10. Jejich kapacita už musí být dávno vyčerpána.

3.Pochybuji, že průměrný privátní bankéř umí vydělávat peníze na finančních trzích. Stejně tak pochybuji, že bankéři investují své vlastní peníze do toho, co doporučují svým klientům.          

4.Pochybuji, že bankéři jsou nestranní a dělají vše v zájmu klienta. Velmi pravděpodobně budou svým zaměstnavatelem tlačeni k prodejům produktů vlastní banky. Tím samozřejmě trpí kvalita.  

5.Podle informací a ze zkušeností vím, že většina privátních bankéřů má předem připraveno několik vzorových investičních portfolií. Klient je "zaškatulkován" a jeho portfolio je mu přiřazeno. O individuálním řešení nelze samozřejmě hovořit. Na to ale nepotřebujete drahého privátního bankéře že?

6.Pochybuji, že bankéři dostanou nějaký větší prostor pro poskytování špičkového servisu svým klientům a že dojde k vytvoření úzkých vazeb. Takový klient bude úzce navázán na konkrétní osobu. Pokud se tento bankéř jednou rozhodne odejít, odejde s ním i jeho klientela. Toho se banka jistě velmi bojí.

 

Toto je můj názor na současnou situaci a na privátní bankéře obecně. Počítám s tím, že řada z vás se mnou nebude souhlasit.

Máte někdo opravdu hodně peněz a využíváte služeb například privátní banky? Podělte se s námi o Vaši zkušenost. Ať již pozitivní či negativní.

           

Reklama