Reklama
 
Blog | Jan Hýsek

Něco málo o komoditách aneb k čemu je to všechno dobré…

Úvod do tajemného světa komodit.

Zlato, platina, ropa a mnoho dalších, to jsou suroviny, které spotřebováváme v běžném životě a které nás obklopují.
Jde o všeobecné, přemístitelné produkty, které se prodávají a nakupují pod přesnými pravidly, jejichž součástí jsou popisy, množství a časy dovozu. Jde např. o unce zlata a jiné drahé či průmyslové kovy, hektolitry pomerančové šťávy, tuny kávy, barely ropy, obiloviny, olejniny, energii a mnoho dalších.
Nejvýznamnější z nich se obchodují na komoditních burzách. Komodity lze obchodovat po celém světě.  V Evropě, USA, Asii i Pacifiku.
Komoditní trhy patří k nejstarším trhům na světě. Jejich počátky sahají až do starověku, první komoditní trhy objevíme v zemích Západní Evropy již ve XII. století.
Stěžejní místo na komoditních trzích zaujímají průmyslové komodity. Mezi ně patří energetické suroviny (ropa, zemní plyn a jejich deriváty), drahé kovy (zlato, stříbro, platina) a průmyslové kovy (olovo, měď, zinek, hliník, …). Dalším segmentem komoditního trhu jsou zemědělské plodiny (kukuřice, sójové boby, pšenice, cukr, …) a živý dobytek.

Investice na komoditních trzích se stále považuje za ne příliš obvyklou. Nicméně poslední dobou se o nich hovoří čím dál častěji. Jedná se jistě o velmi zajímavou oblast a nepochybně se zde nachází řada investičních příležitostí. Smysl dává také možnost rozložit svoje investice mezi akciové a komoditní trhy.

Cena komodit se velmi často vyvíjí v souladu s inflací mimo jiné také proto, že ji sama vyvolává. Díky tomuto faktu je pohyb cen na komoditních trzích do značné míry nezávislý na vývoji a náladě tradičních akciových nebo dluhopisových trhů. Z tohoto důvodu se komodity nabízejí jako doplněk při diverzifikaci a snížení rizika celého portfolia.
Pokud bychom však měli zmínit pouze jediný a dlouhodobý důvod proč investovat do komodit, pak je to rychle rostoucí životní úroveň mnohem větší části světové populace než dosud. S rostoucí soukromou spotřebou Asie roste i spotřeba komodit a tento trend pravděpodobně nezvrátí ani případná ekonomická krize v tomto regionu.

Podílet se na celosvětovém růstu cen komodit lze například formou investic do akcií, jejichž kurzy korelují s vývojem cen dané komodity či komodit. Například investujeme do akcií těžařské firmy.
Do komodit můžete investovat rovněž formou tzv. kontraktů.
Jak to funguje? Jestliže očekáváte vzestup ceny v některé komoditě, můžete nakoupit futures kontrakt. Jestliže správně odhadnete směr a načasování obchodu a pak za určitou dobu kontrakt prodáte za vyšší cenu, dosáhnete zisku. Spekulovat lze nejen na vzestup ceny daného aktiva, ale i na jeho pokles.
Představit si, jak funguje spekulace na vzestup, je snadné. Poněkud složitější je to u spekulace na pokles. Trvalo mi nějaký čas než jsem pochopil princip. Jak můžu prodávat něco, co nevlastním ani jsem ještě nekoupil? V první fázi jednoduše futures prodáte. Uvědomte si, že futures je závazek do budoucnosti, a proto při prodeji nemusíte komoditu vlastnit. V druhé fázi se pozice uzavře nákupem. Pokud výše prodáte, než později nakoupíte, dosáhnete zisku – stejně jako při spekulaci na vzestup, pouze nákupu předchází prodej.

(Upozornění: Autor se věnuje profesionálně poradenství v oblasti investic.)

Více o mě najdete také na: www.aakjh.blogspot.com 

Reklama