Reklama
 
Blog | Jan Hýsek

Bože! To je krach!

PX se řítí o 3,8% dolů!

Ten úvod neberte vážně! Už si z těch zpráv dělám legraci. Následující text je však míněn přesně tak, jak je napsán. 

 

Pražský PX odepsal v pátek 3,8%aby hned v pondělí přidal 3,9%. To jsou rozhodně extrémní pohyby, které se nevidí každý rok. Je to něco nenormálního či snad nepochopitelného? Nikoliv!

Reklama

Co je za velkými výkyvy? Dle mého názoru dochází k takto extrémním výkyvům v obou směrech především v situaci, kdy jsou trhy po výraznějších a dlouhodobějších poklesech. Na trhu panuje stále špatná nálada a část investorů a hráčů se obává dalších poklesů. Druhá polovina účastníků trhu však již vidí, že trhy či jednotlivé tituly jsou značně podhodnocené a dříve či později půjdou jistě výrazně nahoru.

Nálada v takové situaci se může měnit každý den a tak v pátek jsou silnější jedni a hned v pondělí ti druzí.

Do toho vstupují krátkodobí hráči, kteří spekulují na několikahodinové či několikadenní pohyby kurzů a ještě více tak "rozkmitávají" trh.

Laická veřejnost a velká část amatérů samozřejmě nechápe, co se to proboha děje?
Těm nejzkušenějším to však dává smysl. 

Vliv medií? O možnostech manipulace s trhem jsem se již zmiňoval zde.
Ani většina lidí z medií nechápe, co se ve skutečnosti děje. Zrovna včera se mě příbuzní ptali u večeře, co že se to na burze děje! Prý v pátek došlo ke krachu?
Tak jim říkám, že žádný krach nenastal. Krach se děje maximálně v hlavách novinářů.

Hodnoceno objektivním okem, stojí PX posledních pár měsíců víceméně na místě. Podívejte se dobře na roční graf PX. Poslední tři měsíce se pohybuje v poměrně úzkém pásmu 1375-1480 bodů. A kam se dostal nejníže v první polovině tohoto roku? Zase na oněch 1400 bodů. 

Logická otázka na závěr: Je ten správný čas na investice? Rozhodně ano. Musíte ale vědět, co si za své peníze kupujete a jakou to má skutečnou hodnotu! To Vám výrazně usnadní situaci. Nyní hovořím o investování a spekulování v pravém slova smyslu. Hovořím o střednědobých a dlouhodobých investicích.
Musíte tedy vědět do čeho investovat a čemu se naopak obloukem vyhnout.  
A to je ten burzovní kumšt.